Skip to main content

Gyakran Ismételt Kérdések


Az MR drága vizsgálat, ezért az orvosok döntően azoknak javasolják, akiknél más módszerrel nem állítható fel pontos diagnózis.

Mivel az MR erős mágneses térrel dolgozik, az emberi szervezetben lévő fémtárgyak elmozdulhatnak, károsodhatnak, felforrósodhatnak, ami komoly fájdalommal járhat. Ezért ezekről feltétlenül tájékoztatni kell az orvost vagy a szakszemélyzetet.

Nem végezhető MR-vizsgálat szívritmus szabályozóval, illetve ICD-vel (beültetett defibrillátorral) élő betegeknél, néhány új típusú pacemaker kivételével.

Szintén nem mehetnek MR-re azok, akiknek lövedék, sörét, fémszilánk van a testében, azon belül is kifejezetten az arcon, a szem környékén, illetve létfontos szerv vagy erek közelében.

Nem ajánlatos az MR a terhesség első trimeszterében, klausztrofóbia, illetve kontrasztanyag-érzékenység esetén.

Az utóbbi évtizedben már olyan fémeket használnak az orvosok, melyekkel a mágneses rezonancia vizsgálatok is biztonságosak, de a 2000 előtt felhasználtak eredetéről írásos orvosi szakvélemény vagy műtéti zárójelentés szükséges.

Ugyancsak orvosi szakvéleményre vagy műtéti zárójelentésre van szükség annak megállapításához, hogy az MR biztonsággal elvégezhető, ha önnek agyi aneurizma klipet, mű szívbillentyűt vagy stentet, középfül-protézist vagy egyéb eszközt ültettek be.

A traumatológiában, ortopédiában használt modern implantátumok, ízületi protézisek, valamint a csontrögzítéshez használt lemezek, csavarok, drótok, szögek esetében biztonsággal alkalmazható az MR. Ezek tehát nem jelentenek veszélyt, azt azonban érdemes tudni, hogy a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet.

Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, valamint fogászati fémek (híd, korona, fogszabályozó) esetén a vizsgálat elvégezhető.

A vizsgálat nem igényel különösebb előkészületet. Nem szükséges éhgyomorra érkezni, de mivel szükség lehet kontrasztanyagra, a vizsgálat előtt két órával már ne egyen. Gyógyszereit a szokott módon vegye be, folyadékot nyugodtan lehet fogyasztani.

Kérjük, hogy a vizsgálat előtt kapott tájékoztatót figyelmesen olvassa el és töltse ki!

A vizsgálati helyiség állandó mágneses térben van, mielőtt oda belép, győződjön meg róla, hogy semmilyen mágnesezhető anyag nincs önnél vagy a testén. Ez attól függetlenül fontos, hogy melyik testrészét fogják az MR-rel vizsgálni, tehát például egy térd MR esetén sem viselhet nyakláncot.

Az MR-szobába semmit sem hozhat be, kérjük, hogy a táskáját, a kulcsait, a mobiltelefonját stb. helyezze az öltözőben lévő zárható szekrénybe. Ha szemüveges, vagy hallókészüléket visel, ezeket is helyezze a szekrénybe. Érdemes már eleve ékszerek és óra nélkül érkezni, az esetleges testékszereket, piercingeket még otthon eltávolítani.

Kérjük, vetkőzzön le alsóneműre, és vegye fel az előre kikészített egyszer használatos ruhát. Annak érdekében, hogy az átöltözés az ön számára könnyebb legyen, ajánlatos olyan öltözékben érkeznie a vizsgálatra, amelyet könnyen le, illetve fel tud venni.

Fontos, hogy a hölgyek a vizsgálat alatt csak olyan melltartót viselhetnek, amely NEM fém kapoccsal záródik, bármilyen apró is legyen az. Ha mégis ilyen ruhadarabot, kiegészítőt visel, azt a vizsgálat előtt le kell vennie.

Kérjük, cipőt és a harisnyát is hagyja az öltözőben, a zokni maradhat (ha nincs benne fémszál), ez ajánlott is azoknak, akik fázósabbak.

Mivel a kozmetikumok is tartalmazhatnak fémet, fontos, hogy sminket, hajlakkot ne használjon a vizsgálat előtt.

A zárható szekrény kulcsa a vizsgálat ideje alatt munkatársunknál lesz.

Az MR egy vízszintes henger alakú berendezés. A vizsgálathoz ebbe a hengerbe tolják be majd önt, miután ráfeküdt egy mozgatható asztalra. Az MR-vizsgálatot hanyatt fekvésben végezzük. Az asszisztens a vizsgálni kívánt testrész köré helyezi a rádiófrekvenciás tekercset. Ez semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

Miközben ön a gépben fekszik, az orvos vagy a radiográfus egy üvegfallal elválasztott külön helyiségben tartózkodik. Ön a vizsgálatot végző orvossal, valamint a kezelő személyzettel szoros kapcsolatban marad, hangszórón keresztül kommunikálnak önnel, és egy üvegablakon keresztül, kamerával is figyelemmel kísérik önt. A vizsgálat megkezdése előtt ön kap egy gombot (pumpát), amellyel jelezheti, hogy szakítsuk meg a vizsgálatot, ez azonban az esetek túlnyomó részében értékelhetetlenné teszi az eredményt.

Kérjük, hogy mindig kövesse a hangszóróból érkező utasításokat!

Néhány alkalommal megkérhetik, hogy tartsa vissza kis időre a levegővételt. Ezen kívül fontos, hogy vizsgálat során végig mozdulatlan maradjon, ellenkező esetben – mint a fényképeknél – a képek elmosódnak, és a teljes vizsgálatot meg kell ismételni. Hogy erre ne kerüljön sor, már az elején érdemes olyan testhelyzetet felvenni, amelyben hosszabb ideig képes mozdulatlanul maradni. A legjobb, ha ellazul, és csak pihen. Ha mégis elzsibbad, begörcsöl, vagy más problémája van, azt azonnal jelezze a személyzetnek.

Az MR-vizsgálat jellemzően 20 perctől akár 60 percnél hosszabb ideig is tarthat attól függően, hogy melyik testrészről vagy testrészekről van szó.

A gép a vizsgálat közben időről-időre nagyon hangos lesz, kattog, kopog, berreg – ettől ne ijedjen meg, ilyenkor történik maga a vizsgálat, a tényleges „fényképezés”, amikor valóban mozdulatlanul kell feküdnie. Ez a zaj alkalmanként 3-10 percig is eltarthat. A zaj csillapítása érdekében az asszisztenstől füldugót vagy fejhallgatót kap.

Az MR-vizsgálat egy szűk térben zajlik, de ettől nem kell tartania, hiszen nincs bezárva, és a személyzettel is folyamatosan szoros kapcsolatban van. Ha úgy dönt, hogy a vizsgálat előtt nyugtatót vesz be, ezt jelezze a személyzetnek, és a vizsgálatot követően ne üljön autóba.

Biztosíthatjuk arról, hogy a vizsgálatot profi szakemberek végzik, akik állandóan figyelnek önre, így nem kell semmitől tartania, és ha jelez, azonnal reagálni fognak.

Az MR teljesen fájdalommentes.

Az MR-vizsgálat nincs a szervezetre káros hatással sem rövid, sem hosszú távon.

Az MR-vizsgálat után ön azonnal folytathatja a megszokott napi rutinját. Vezethet, dolgozhat vagy akár sportolhat is.

Központunkban a vizsgálat NEM beutalóköteles. Ettől függetlenül kérjük, hogy az időpontfoglalás előtt feltétlenül konzultáljon egy szakorvossal. Ő az, aki meg tudja ítélni, hogy az ön esetében valóban az MR-vizsgálat indokolt, és ő az, aki az elkészült leletet ki tudja értékelni, illetve javaslatot tud adni az esetleges további vizsgálatokra, vagy kezelési tervet tud készíteni az ön számára.